Černý čaj
Černý čaj si vybavíme jako typického zástupce všech čajů. Je to nejspíš proto, že byl v Evropě dlouhou dobu jediným známým čajem. Všechny ostatní po cestě lodí ztrácely aroma i barvu. Černý čaj je díky fermentaci „zakonzervován“ a snáze přečká náročný transport.
Zvýšená poptávka po černém čaji vedla v zemích jeho původu samozřejmě k vyšší produkci. Historické prameny mluví o polovině 17. století, kdy světové plantáže začaly dodávat světu více fermentovaného čaje.
Nejslavnější černé čaje pocházejí z indického Darjeelingu nebo Assamu. Špičková je také produkce Srí Lanky, stranou rozhodně nestojí ani Čína a Japonsko. Podle barvy nálevu černému čaji říkají červený. A ačkoli tamní obyvatelé jejich chuti zrovna nehoví, patří obě asijské země k vývozcům černých čajů mimořádné jakosti. Na trhu je také řada černých čajů z Keni nebo Zimbabwe.
NEJDŘÍV OXIDACE, PAK SUŠENÍ
Pro výrobu černého čaje je specifická oxidace polyfenolů, označovaná také jako fermentace. Aby mohl chemický proces proběhnout, musí být čajové lístky mechanicky poškozeny. Jen tak se z jejich buněk uvolní šťáva, která fermentaci katalyzuje. Proces trvá od několika málo minut až po dvě hodiny. Příliš dlouho fermentovaný čaj má nepříjemnou zemitou chuť. Fermentaci ukončí sušení při zhruba 80 °C.
Kofein – kamarád pro těžká rána, přítel dobrého trávení a pozitivní mysli
Stejně jako zelený čaj, byl také černý podrobován mnoha studiím o dopadu jeho konzumace na zdraví. Zásadním sdělením, které z nich vyplynulo, je, že černý čaj obsahuje na 400 různých látek. Najdeme mezi nimi především kofein, polyfenoly, flavanoly, flavonoidy, vitaminy C, řady B, A i K, enzymy, minerální látky a stopové prvky. Hlavní účinnou látkou je kofein, v případě čaje uváděný pod názvem tein. Čerstvé čajové lístky ho mohou obsahovat až 7 %, častěji to však bývá okolo 5 %. Tein se do nálevu uvolňuje nejvíc prvních 30 vteřin. A jeho účinky?
- Povzbuzuje nervový systém,
- odstraňuje únavu a nespavost,
- zlepšuje soustředění,
- stimuluje metabolismus, povzbuzuje plíce a srdce, přispívá k okysličení mozku.
Kvalitní černý čaj, například Assam Doomur Dullung nebo Bio Darjeeling dokáže výborně nastartovat den. Ne nadarmo servírují Angličané první šálek silného černého čaje rovnou k posteli. Pro ten účel se dokonale hodí klasický Earl Grey s typickým bergamotovým aroma nebo English Breakfast.
JAK HO PŘIPRAVIT
Připravit černý čaj není nijak složité. V podmínkách běžné domácnosti stačí sítko nebo čajítko. Pro sofistikovanější přípravu jsou vhodné dvě skleněné konvice – jedna na spařování a louhování lístků, druhá na servírování.
První konvici prolijeme horkou vodou, aby se vyhřála a vyčistila. Nasypeme do ní 4-6 gramů (3-4 čajové lžičky) čaje na litr vody a zalijeme. Voda by měla dosahovat teploty 98-99 °C, což je těsně po ukončení varu. Černý čaj obvykle louhujeme od 3 do 6 minut (zlomkové čaje kratší dobu, celolistové delší).
K dochucení se hodí cukr, med, mléko (doporučuje se nalít čaj na mléko), citron. Inspiraci najdete v článku 13 tipů, čím si ochutit kvalitní sypaný čaj. Hodláme-li si užít všechny tóny černého čaje, pijeme ho bez přísad.
Nejprodávanější
Pravý černý aromatizovaný čaj s výraznější chutí koření vyváženou sladkým karamelem v dárkovém vánočním balení v plechové dóze.
Pravý černý aromatizovaný čaj s výraznější chutí koření vyváženou sladkým karamelem.
Zahrada Boisahabi leží v srdci Assamu, na břehu řeky Brahmaputra. Čaje z této oblasti vykazují sladovo-oříškovou chuť a vydatný, čirý zlatavý nálev. Výborný s mlékem a cukrem...
Čajová oblast Borpatra se rozprostírá na úpatí distriktu Tirap v indickém státě Arunachal Pradesh. Čaj se v této oblasti pěstuje od pol. 19. století. Ideální přírodní...
Zahrada Dikom leží v srdci čajové oblasti Assam. Je jednou z nejstarších zahrad v povodí řeky Brahmaputry. Název jí dali místní lidé Bodo-Kacharies, když zjistili, že kvalita...
Čajová zahrada Orangajuli leží v oblasti Mangaldai sousedící s Bhútánem. Tradice její produkce, kterou nepřerušily ani místní nepokoje, se tu odráží na kvalitě čaje. Po zalití...