Porcovaný čaj
Na porcované čaje (čaje v pytlíku) se mnoho lidí stále dívá skrze prsty. Říká se, že sypané čaje jsou mnohem lepší volbou, protože mají více léčivých účinků, lepší chuť a jsou celkově zdravější. U sáčků údajně hrozí vysoký podíl různých příměsí, které nemají s čajem vůbec nic společného. I samotný sáček může být pochybného složení. Ale jak už to bývá, pravda se nachází někde uprostřed a nic nemusí být tak strašidelné, jak to na první pohled vypadá.
Porcovaný čaj není o nic horší než sypaný. Jestliže se rozhodnete dát přednost čaji v pytlíku, je vhodné věnovat pozornost jak obsahu pytlíku, tak jeho složení. Určitě se nevyplatí kupovat tu nejlevnější variantu, zvlášť chcete-li si vychutnat vůni, chuť i léčivých účinků čaje. V podstatě pokud si koupíte kvalitní porcovaný čaj a laciný sypaný čaj od pochybného prodejce, který z nich bude lepší? Odpověď asi znáte.
Sypané vs. porcované čaje
Náročnost na přípravu – pokud máte k dispozici sítko či cedník, není příprava sypaného čaje nijak náročná. Nicméně příprava porcovaného čaje zůstává v tomto ohledu pohodlnější a rychlejší.
Kvalita čaje a čerstvost – porcované čaje většinou na rozdíl od sypaných obsahují i ty nejjemnější částečky, to je důvod, proč rychleji vyčichnou a zvětrají. Ovšem vybírat lze i mezi kvalitními porcovanými čaji, kde najdete velké čajové lístky. Nakonec i čaj má svou doporučenou dobu spotřeby a doporučené skladování, vyvětrat může tudíž i ten sypaný.
Chuť čaje – levné porcované čaje mají velký vliv na výslednou chuť čaje. Pokud si však koupíte kvalitní porcovaný čaj, kde budete věnovat pozornost složení sáčku, pak se není čeho obávat a chuť čaje si vychutnáte, ať už je sypaný či porcovaný.
Louhování – sypané čaje uvolňují svou chuť pozvolna a můžete je použít i pro druhou zálivku. U porcovaných čajů má obsah pytlíku jen omezený prostor, tudíž se chuť do vody během doporučené doby louhování nemusí uvolnit zcela.