Rooibos
Rooibos je synonymem pro všestrannost. Kdo ho ochutná, vždy zvolá něco jako: úžasný, ohromný, báječný, milý, lahodný… A přitom se vyrábí z nenápadného jihoafrického keře, jeho chuť i účinky znali už pradávní Křováci a do Evropy se vozí víc než sto let.
Že ho neznáte? Je nejvyšší čas vypravit se na cestu do žhavé Afriky, až ke Kapskému městu. Jedině tam totiž rostou čajovníkovce. Kdybyste si nohy uchodili, jinde na světě je nenajdete. Rooibos se z nízkých keřů připravuje zajímavým technologickým postupem. Výsledkem je čaj skutečně mimořádně příjemný, hladký, s plným a sladkým aroma.
Rooibos je přirozeně bezkofeinový. S oblibou se vaří malým dětem a školákům ke svačině, těhotné nebo kojící ženy si dopřávají jeho regeneračních účinků, osobám v produktivním věku přináší pohodu a relaxaci, starší lidé oceňují schopnost uvolnit a přivolat občerstvující spánek.
Skutečně zajímavý čaj doporučujeme pro horké letní dny i chladné večery. S kostkami ledu a ovocem osvěží, kouřící a s mlékem nebo medem zahřeje.
STŘÍHÁNÍ, SEKÁNÍ, KVAŠENÍ, SUŠENÍ. TAK SE RODÍ ROOIBOS
Keře čajovníkovce kapského (Aspalathus linearis) dorůstají asi metru a půl. Mají dlouhé větvičky a jehlicovité lístky. Milují požáry, které pravidelně hory Cederbergu postihují. Jejich hluboké kořeny se dostanou až k podzemním vodám a jejich semena zůstávají v půdě až šest let. Čekají na příhodné podmínky, teprve pak vyklíčí.
Rooibos je prostě interesantní po všech stránkách. Na trhu ho najdete i pod názvem Redbush tea. Celé větve v délce předloktí se stříhají dvakrát ročně. Na certifikovaných výrobních linkách jsou nasekány na zhruba půlcentimetrové kousky. Zelenou hmotu dělníci nahrnou na obrovské hromady a nechají přirozeně kvasit. Po 8-24 hodinách je Rooibos téměř hotov. Fermentací získal omamnou sladkou vůni a nádhernou mahagonovou barvu. Posledním krokem k finálnímu výrobku je sušení, a to přímo na africkém slunci.